През 1963 г., когато се създава музея Пейо Яворов, Дора Габе дарява

...
През 1963 г., когато се създава музея Пейо Яворов, Дора Габе дарява
Коментари Харесай

Яворов към Дора Габе: Вие знаете ли цената на душата си?

През 1963 година, когато се основава музея  " Пейо Яворов ", Дора Габе подарява писмата си с огромния стихотворец, както и книгите, които той й е подарявал.  " Книга на песните " на Хайне е изключително значима измежду тях – когато Дора Габе взема решение, че ще замине в чужбина да учи, Яворов й я подарява в мига преди тръгването с едно доста изразително обръщение, в което я назовава " първата българска поетеса ".

Писмата пък по-късно стават част от книга, съдържаща най-интимните секрети от живота на Пейо Яворов.  " Не пердах се и ела " събира спомени, фотоси, писма, както и незнайни и любопитни обстоятелства към трите огромни трагични любови на Яворов – с Мина Тодорова, с Лора Каравелова и с Дора Габе.

Именно към връзките му с писателката има най-вече тайнственост и въпроси, останали без отговор.

Първа среща на Яворов със стиховете на Габе

Пътищата на Яворов и Дора Габе се пресичат през 1905 година. По това време Яворов е към този момент приет и доста обичан стихотворец в България. Издал е първата си стихосбирка, а новите му стихове се появят в авторитетното списание " Мисъл ". Едва 27-годишен Яворов заема виновния пост шеф на Националната библиотека.

По същото време Дора Габе е седемнайсетгодишна госпожица, пристигнала от родния си град Добрич в София, с цел да продължи образованието си. Заедно с към този момент одобрена поетеса Екатерина Ненчева наемат стая в хотел и заживяват като съквартирантки, споделя списание " Българка ".

Ненчева разгласява свои стихове в " Мисъл "  и поддържа връзка с Яворов, който е неин наставник и преподавател в поезията. Чувствителната поетеса заподозира поетични заложби у съквартирантката си Дора и " инцидентно "  открива в багажа й тетрадка със стихове.

Без да се поколебае ги занася на своя Яворов.

Той доста ги харесва и пожелава да се срещне с младото момиче, Дора е изплашена и ядосана на Ненчева, само че в това време е поласкана, а съквартирантката й успява да я склони да се срещне с огромния стихотворец.

Запознанството на Пейо Яворов и Дора Габе 

Първата им среща е в кабинета на Яворов в Народната библиотека. Ето какво си спомня самата Дора Габе за тяхното запознанство:

" Не ми хареса от пръв взор: изсъхнал, чер, с коса над веждите (тогава си представях огромните поети с високо чело), очите му нямаха израз, тъй като го боляха. "

" Само гласът му беше прекрасен – топъл, мек глас, който издава вътрешния сексапил на поета. Помня тогавашния Яворов посредством гласа му. "

Няколко месеца след първата им намира се постанова Дора Габе да замине за Добрич. И те стартират да си разменят писма, посредством които да продължат работата, върху поезията на младото момиче.

Яворов съзира в Дора Габе гения и има вяра, че тя ще стане огромната поетеса на България. Още в първото си писмо до нея той й пише: " Ако се развиете в посоката, в която тръгнахте, и достигнете дори не изключително огромна, а междинна висота, то ще изиграете в развиването на нашата литература една историческа роля. "  

В същото време той е притеглен и от нейната младост и хубост:

" …аз отново Ви запитвам, без да желая отговор, за какво Вашата душа е така хубава, за какво тя е единствено една ария? "  

Едновременно влюбен в дамата и въодушевен от поетесата, огромният български стихотворец пожелава да стане неин преподавател в поезията: " Моята упоритост във връзка с Вас ще бъде да ви изправя против шаблона, обработен в нашата литература от остарели и млади лирици. "

" От първо виждане "

Габе написа стихотворения, а Яворов ги редактира и я учи, по какъв начин поезията й да стане по-добра: " Напредъкът, които сте създали в новите стихове е изключително сензитивен. Помните ли какъв брой неща трябваше да зачеркнете в най-ранните си стихотворения? А едно от основните условия за същинската лирика е да се реализира всяка краткост и непринуденост в изявлението на чувството – да се избегне всевъзможен баласт и доста вода… "

Има и още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР